گزارشات

۱۹ خرداد ۱۳۸۹

مراسم رونمایی از کتاب «نمایش درمانی» نوشته مجید امرایی، با حضور دکتر خاکی استاد دانشگاه، سازمند، مدیر نشر دانژه و نویسنده کتاب در کتابخانه تئاترشهر برگزار شد

به گزارش سایت خبریدراما محله به نقل از روابط عمومی این مجموعه در ابتدای این مراسم مجید امرایی، نویسنده کتاب «نمایش درمانی» گفت: از زمان آغاز نمایش درمانی به صورت عملی تا چاپ کتابی با این عنوان 7 سال می گذرد. اوایل سال 71 بود که بنده به یکی از مراکز درمانی بنیاد شهید رفتم. وقتی انسان‌هایی دیدم که جانشان را فدا کردند تا ما بتوانیم راحت زندگی کنیم . احساس کردم که بنده در تئاتر می‌توانم برای این عزیزان فعالیت کنم. بنابراین با دو بیمار از آن مرکز، نمایش درمانی را آغاز کردم.

وی افزود: یکی از کسانی که بنده را به تحقیق و پژوهش در تئاتر درمانی تشویق کرد، آقای دکتر خاکی بودند که از ایشان تشکر می‌کنم همچنین امیدوارم که استفاده از تئاتر به عنوان درمان هر چه بیشتر در کشور ما نهادینه شود.

امرایی همچنین گفت: من چند روز پیش «چهار کتاب» را می‌خواندم متوجه وجود نمایش درمانی در سال‌های دورتر شدم. زیرا در این کتاب آمده که در زمان ابن سینا، حاکم شهر متوجه بیماری مالیخولیایی فرزندش می‌شود و ابوعلی‌سینا را دعوت به درمان می‌کند و او را با نمایش درمانی درمان می‌کند، اگر پیشتر از این کتاب را خوانده بودم به طور حتم در کتاب«نمایش درمانی» آن را بررسی می‌کنم.

وی درباره قابلیت‌های این شیوه درمانی تصریح کرد: بیماری که به خاطر اتفاقات زندگی خود چنان اعتماد به نفس خود را از دست داده بود و نمی‌توانست حرف بزند، طی پروسه تمرین‌های نمایشی به جای رسید که توانست بسیار راحت حرف بزند و به شرایط قبل بازگردد.

امرایی همچنین بیان داشت:‌ بنده در کتاب «نمایش درمانی» 21 تکنیک نمایشی را که روی بیماران و معلولان اجرا کردم، گردآوری و ارائه کرده‌ام، امیدوارم که این کتاب با نقدهای اهالی تئاتر به پژوهش‌های کامل‌تر دیگری بیانجامد.

همچنین در ادامه این مراسم دکتر محمدرضا خاکی کارگردان و استاد دانشگاه درباره کتاب «نمایش درمانی» گفت: ما در تئاتر کشور در حوزه‌های خاص، کتاب‌های تخصصی زیادی نداریم که بتواند وارد موضوعات و مسائلی از قبیل تئاتر درمانی شود، ولی این موضوع یعنی نمایش درمانی در تئاتر دنیا بسیار مطرح است و کتا‌ب‌ها و پژوهش‌های زیادی در این زمینه انجام شده است.

وی افزود: آقای امرایی سال‌ها قبل تصمیم گرفتند که وارد این حوزه شوند، بنده چون اندک تحقیقی در این مورد کرده بودم ایشان را به ادامه مسیرشان تشویق کردم و از آن زمان آقای امرایی وارد مراکز درمانی شدند و کار خود را آغاز کردند.

دکتر خاکی همچنین بیان داشت: بنده این کتاب را به عنوان آغاز راه تحقیق در این زمینه می‌دانم، هر چند نقص‌هایی در آن وجود دارد ولی این تلاش قابل تقدیر است و هیچ وقت این نقص های کوچک کلیت قابل قبول کار را زیر سوال نمی برد.

وی خاطر نشان کرد: چند سال پیش از بعضی هنرمندان و روانپزشکان برای نشستی با عنوان نمایش درمانی دعوت شد تا در نهایت مرکزی با این هدف راه اندازی شود، البته از اینکه آیا این اتفاق افتاد خبری ندارم ولی مطمئنا اگر چنین کارهایی انجام شود، به نیاز این روش پی برده خواهد شد.

این استاد دانشگاه در بخش دیگری از صحبت‌های خود گفت: متعادل‌بودن زندگی اجتماعی باعث می‌شود که ما ماسک‌های فراوانی در چهره خود داشته باشیم تا با اطراف خود به سازش برسیم. دشواری وقتی به وجود می‌آید که انسان نداند باید با چه ماسکی در چه مکانی عمل کند، یعنی دچار سردرگمی شود.

وی تصریح کرد: این ماسک‌ها به معنی بازی کردن نیست بلکه به معنی به تعادل رسیدن با جهان پیرامون است و اگر همان طور که گفتم در استفاده از ماسک‌ها دچار سردرگمی شویم، من ِ درونی خودمان نیز به هم می ریزد و حالت بیمارگونه و نامتعادل پیدا می‌کنیم و تجربه نشان داده هنر تئاتر در جهت درمان این نوع عارضه‌ها بسیار تاثیر گذار خواهد بود.

خاکی در ادامه گفت: انسان موجودی است نمایشی که می‌خواهد همیشه چهره خوبی را از خود نشان دهد و اگر در این کار موفق نباشد و ماسکی که در محیط خاص استفاده می‌کند بجا نباشد، دچار مشکل خواهد شد و چون این باعث عدم ایجاد ارتباط و یا برقرار نشدن ارتباط صحیح است، انسان از واقعیت وجودی خود که اجتماعی بودن است دور می‌شود.

وی با اشاره به پیشینه نمایش درمانی در سنت‌ها و آیین‌های گذشتگان افزود: می‌دانیم که مراسم هایی در جنوب کشور ما مانند مراسم زار وجود دارد که کنار دریا انجام می‌شود و حالت درمانی دارد، چندی پیش مقاله ای خواندم و متوجه شدم این نوع مراسم‌ها در کنار رود نیل نیز برگزار می‌شود این مراسم‌ها آئین‌هایی هستند که جنبه‌های درمانی دارند.

به گزارش خبرنگار برنا همچنین در این مراسم دکتر علی‌حسین سازمند، مدیر نشر دانژه نیز صحبت‌های کوتاهی نمود و بیان داشت: همه ما در زندگی خود نقش بازی می‌کنیم و یکی از جلوه های نمایش، نمودن به چیزی است که می‌خواهیم باشیم و الان نیستیم، این اتفاقی است که در نمایش درمانی به وقوع می پیوندد.

وی در انتهای صحبت‌هایش تصریح کرد: نمایش مجالی است که انسان‌هایی که دچار مشکل هستند خود را در شدن قرار می‌دهند، شدن به آن دیگری که باید بود و درباره معلولان و بعضی بیماران روانی این به بهبود نقصی که بیمار در خود حس می‌کند، می‌انجامد.
جلسه بعدی بررسی کتاب در کتابخانه تئاترشهر به کتاب«هنر اجرا» اختصاص دارد..