گزارشات

۲۷ دى ۱۳۸۸

دومین نشست از سلسه نشست های دفتر تولیدات نمایش عروسکی با عنوان اقتباس در نمایش عروسکی (افسانه ها و قصه ها)عصر روز یک شنبه 27 دی ماه در سالن کنفرانس تئاتر شهر برگزار شد.

به گزارش سایت خبری دراما محله به نقل از روابط عمومی تئاتر شهر، در این نشست که با حضور عوامل دفتر تولیدات عروسکی و فعالان این عرصه برگزار شد. در ابتدای جلسه فریبا رئیسی-مدیر دفتر تولیدات عروسکی- به ارائه گزارشی از فعالیت های این دفتر پرداخت.

وی اولین هدف این دفتر را تولید آثار عروسکی دانست و گفت: بحث بودجه برای تولید از اهمیت به سزایی برخوردار است و مرکز هنرهای نمایشی اگرچه ما را در ارائه برنامه ها آزاد گذاشته است ولی بودجه محدودی در اختیار ما قرار داده است.

رئیسی در ادامه به تشریح برنامه های دیگر دفتر تولیدات عروسکی در طول سال گذشته صحبت به میان آورد.

در ادامه این برنامه ایوب آقاخانی و علی اصغر دشتی در رابطه با موضوع جلسه بحث های خود را مطرح کردند. ابتدا آقاخانی با ارائه تعریفی از اقتباس چهار چوب این مفهوم را مشخص کرد و علی اصغر دشتی نیز با مفید و کاربردی دانستن موضوع جلسه گفت: اکثر اجراهای موفق عروسکی اقتباسی بوده اند و هنرمندان این عرصه بیشتر ایده پرداز و کارگردان هستند. این کارگردان تئاتر با ارائه سوالاتی بحث خود را پیش برد.

آقاخانی با ذکر این نکته که اقتباس پدر درام نویسی گفت: اولین نمایشنامه های یونان باستان همه اقتباسی بوده اند و این روند در غرب از اهمیت به سزایی برخوردار است ولی در ایران هنرمندان بیشتر به خلق آثار اورژینال اهمیت می دهند.

این نویسنده و کارگردان با بیان این مهم که هیچ تفاوتی بین اقتباس در آثار انسانی و عروسکی وجود ندارد، سه شکل کلی اقتتباس را تشریح کرد. دشتی نیز مباحث مطرح شده در این جلسه را حاصل تجربه های کسب شده در گروه "دن کیشوت"دانست و سوالات دیگری را در همین راستا مطرح کرد.

در ادامه جلسه ایوب آقاخانی به اهمیت تعریف در هنر پرداخت و با ذکر این نکته که محاسن این تعاریف بیشتر از معایب آن است، گفت: تئوری و تعریف به ما این کمک می کند که بسنجیم کدام داستان یا افسانه قابلیت اقتباس را دارد.

دشتی نیز مشکل ترین نوع اقتباس را اقتباس تئاتر از تئاتر دانست و گفت: دلیل این موضوع قدرت آثار مبداء و مقایسه همیشگی با این آثار است. وی ریشه های اقتباس در تئاتر ایران را نمایش سنتی دانست و نقالان وتعزیه خوانان را نخستین کسانی دانست که اقتباس کرده اند و دست به اقتباس نمایشی زده اند.

در پایان جلسه این دو هنرمند تئاتر به سوالات حاضرین پاسخ دادند.